Η δημιουργικότητα ως πυλώνας Προσαρμοστικότητας & Εξέλιξης μιας επιχείρησης

Η δημιουργικότητα ως πυλώνας Προσαρμοστικότητας & Εξέλιξης μιας επιχείρησης

Σεπτέμβριος 2020

Τα τελευταία χρόνια, οι εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν μεταβάλλει σημαντικά τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Μια προφανής στιγμή συνειδητοποίησης ήταν η περίοδος της καραντίνας λόγω του κορωνοϊού, όπου η πλειοψηφία του ενεργού πληθυσμού αντιλήφθηκε πόσα πολλά πράγματα μπορεί κανείς να κάνει μέσω μιας οθόνης – μικρής ή μεγάλης. Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις έκαναν άπειρα zoom calls για να μιλήσουν με συνεργάτες από όλο τον κόσμο ή για να κάνουν online workshops. Οικογένειες ψώνισαν online από το Super Market, αγόρασαν τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα, καλλυντικά, παιδικά βιβλία, ρούχα και παπούτσια. Χιλιάδες παιδάκια, κάθε ηλικίας, έζησαν την εμπειρία της τηλε-εκπαίδευσης. Γιαγιάδες έκαναν “babysitting” μέσω Skype, διαβάζοντας παραμύθια στα εγγόνια τους και παίζοντας κρυφτό(!). Άνθρωποι έκαναν γυμναστική online, παρακολούθησαν live τους αγαπημένους τους τραγουδιστές, έκαναν meditation με τη συνοδεία ζωντανής κλασσικής μουσικής, έφτιαξαν τιραμισού με τη ζωντανή καθοδήγηση ντόπιων Ιταλών που αποκάλυπταν όλα τα μυστικά του υπέροχου αυτού γλυκού.

Πίσω από κάθε μια από τις παραπάνω ενέργειες κρύβονται στιγμές δημιουργικότητας. Άνθρωποι που σκέφτηκαν «Αν το δοκιμάζαμε διαφορετικά;» ή «Πώς θα μπορούσαμε να…μεταφέρουμε την εμπειρία online;», «Πώς θα μπορούσαμε να…..;». Εταιρίες που ενθάρρυναν τους εργαζομένους τους να σκεφτούν δημιουργικά και να δοκιμάσουν νέες λύσεις.

Δημιουργικότητα είναι η ικανότητα που έχει ένας άνθρωπος να κοιτάξει γύρω του και να παρατηρήσει με μια διαφορετική ματιά από αυτή που έχει συνηθίσει να κοιτάζει. Είναι η ικανότητα να συνδιάσει τα στοιχεία που είναι γύρω του με έναν διαφορετικό τρόπο για να δημιουργήσει κάτι νέο.

Δημιουργικός γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Πολλές φορές τίθεται το ερώτημα αν γίνεται ή γεννιέται κανείς δημιουργικός. Στα παλιότερα χρόνια ήταν πολλοί αυτοί που πίστευαν ότι η δημιουργικότητα είναι ευχή ή κατάρα για λίγους και είχαν ταυτίσει την δημιουργικότητα πρωτίστως με κλασσικά καλλιτεχνικά επαγγέλματα, που δεν εξασφάλιζαν πάντα τα απαραίτητα μέσα βιοπορισμού.

Στη σύγχρονη εποχή, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η δημιουργικότητα είναι ένα skill (μια επιδεξιότητα) που μαθαίνεται και καλλιεργείται. Είναι ένας τρόπος σκέψης που διέπεται από τις δικές του αρχές, τους δικούς του κανόνες συμπεριφοράς και συνεργασίας και έχει τις δικές του τεχνικές που διευκολύνουν την παρατήρηση ευκαιριών και την γέννηση νέων καινοτόμων ιδεών.

Η δημιουργικότητα είναι μια από τις βασικές ικανότητες που απαιτείται να έχει ένας εργαζόμενος σήμερα, καθώς οι ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες απαιτούν γρήγορη προσαρμογή, συνεχή παραγωγή νέων ιδεών και εξεύρεση λύσεων.

Η δημιουργικότητα είναι περιζήτητη ικανότητα για τον σύγχρονο εργαζόμενο.

Μια εταιρία που επιθυμεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά και γρήγορα σε στιγμές κρίσης αλλά και στις ταχύτατα μεταβαλλόμενες εξελίξεις των καιρών μας, είναι σημαντικό να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει όλους της τους εργαζόμενους να αναπτύσσουν τη δημιουργική τους ικανότητα.

Ο δημιουργικός τρόπος σκέψης αφορά όλους τους εργαζόμενους μια εταιρίας και όχι μόνο τα τμήματα που κατεξοχήν θεωρούνται πιο δημιουργικά, όπως το τμήμα Μάρκετινγκ, το τμήμα Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ή το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης. Για να μπορεί μια εταιρία να προσαρμόζεται γρήγορα και να δημιουργεί καινοτόμες λύσεις, oφείλει να καλλιεργεί ένα κλίμα εξωστρεφούς παρατήρησης, αναζήτησης πολυποίκιλων ερεθισμάτων, ανοχής στη διαφορετικότητα, ριζικής συνεργασίας μεταξύ των τμημάτων, ελευθερίας έκφρασης, δοκιμών και πειραματισμού.

Για να καλλιεργήσει μια εταιρία μια κουλτούρα δημιουργικότητας, χρειάζεται να εξοικειώσει όλους της τους εργαζόμενους με τον δημιουργικό τρόπο σκέψης, τα στάδια της δημιουργικής διαδικασίας, τις συμπεριφορές που ευνοούν την γέννηση νέων διαφορετικών ιδεών και να ευαισθητοποιήσει όλους στην αποφυγή των συμπεριφορών που «σκοτώνουν» τη δημιουργία νέων ιδεών.

Υπάρχουν πολλά εργαλεία δημιουργικής σκέψης και πολυάριθμες τεχνικές που οπωσδήποτε βοηθούν τις ομάδες να παράγουν πιο πρωτότυπες και πιο αξιόλογες ιδέες. Η εξοικείωση ωστόσο, με τις αρχές λειτουργίας του δημιουργικού τρόπου σκέψης και η κατανόηση του πώς αυτός μπορεί να λειτουργήσει αρμονικά με την αναλυτική και την κριτική σκέψη, αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη της δημιουργικής ικανότητας μιας επιχείρησης και την χρήση των εργαλείων δημιουργικότητας με αποτελεσματικό τρόπο.

Μια επιχείρηση που αποφασίζει να συμπεριλάβει τη δημιουργικότητα στην φαρέτρα των εφοδίων που έχει για να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις, είναι βέβαιο πως θα μπορεί να προσαρμόζεται πιο ομαλά και να εξελίσσεται πιο γρήγορα στις συνεχόμενες αλλαγές ή σε στιγμές κρίσης.

Η ανάπτυξη της δημιουργικής ικανότητας των εργαζομένων μιας επιχείρησης συνίσταται να είναι συνεχής, γιατί η δημιουργικότητα είναι όπως ένας μυς. Όσο πιο πολύ τον γυμνάζει κανείς, τόσο πιο έτοιμος είναι να ανταποκριθεί στις κρίσιμες αγωνιστικές στιγμές.

Κατεβάστε Δωρεάν τον Πρακτικό Οδηγό eLearning

Πρακτικός οδηγός για την δημιουργία οικονομικού εκπαιδευτικού πλάνου eLearning για την επιχείρηση, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Τι θα μάθετε:

► Πως διερευνώ τις ανάγκες της επιχείρησης
► Πως αξιολογώ αξία/όφελος
► Πως αξιολογώ τους εκπαιδευόμενους
► Πως επιλέγω ψηφιακά εργαλεία
► Πως επιλέγω content (trends 2022)
► Πως δημιουργώ learning paths
► Πως το επικοινωνώ στους εργαζόμενους και στην εταιρεία

Οδηγός e-Learning 2021 - 2Grow

Η Μαριαλένα Κουτλή είναι εκπαιδεύτρια σε θέματα Δημιουργικής Επίλυσης Προβλημάτων και συντονίστρια σε αντίστοιχα workshops. Συνεργάζεται με επιχειρήσεις και δουλεύει με ομάδες εργασίας για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας τους, την καλλιέργεια συνθηκών δημιουργικής συνεργασίας, τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων και την χάραξη της στρατηγικής τους. Διαθέτει 20ετή εμπειρία στο χώρο του μάρκετινγκ, της ανάπτυξης καινοτομίας και της στρατηγικής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.