Οικογενειακές επιχειρήσεις: ένας παραμελημένος θησαυρός!

Οικογενειακές επιχειρήσεις: ένας παραμελημένος θησαυρός!

Το θέμα των οικογενειακών επιχειρήσεων είναι ένα τεράστιο παραμελημένο θέμα που με κάποιο τρόπο μας αφορά όλους! Απασχολεί περισσότερους από 650 χιλιάδες επιχειρηματίες στη χώρα μας, όσες είναι και οι οικογενειακές επιχειρήσεις δηλαδή, τουλάχιστον δύο εκατομμύρια μέλη των οικογενειών τους, παιδιά, γονείς, αδέλφια και ξαδέλφια, περισσότερους από 2.5 εκατομμύρια εργαζόμενους σε αυτές, και σίγουρα άλλους τόσους συνεργάτες και προμηθευτές οικογενειακών επιχειρήσεων, χωρίς να αναφέρουμε ότι, ως πελάτες, μας αφορά όλες και όλους ανεξαιρέτως!

Ποια είναι η γνώση που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα για τις οικογενειακές επιχειρήσεις;

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις στη χώρα μας έχουν μελετηθεί ελάχιστα, έχουν ερευνηθεί λίγο, έχουν προβληθεί – ως προς τις «οικογενειακές» τους ιδιαιτερότητες – ακόμη λιγότερο, έχουν υποστηριχθεί – ως ιδιαίτερα επιχειρηματικά σχήματα – ελάχιστα. Με λίγα λόγια, δεν τις γνωρίζουμε σε βάθος, δεν έχουμε εντρυφήσει στις βασικές δομές τους, δεν έχουμε με ευκρίνεια καταγράψει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες τους, και ως εκ τούτου, λίγο μπορούμε να σταθούμε δίπλα τους αποτελεσματικά.

Τι είναι αυτό που σας έκανε να δημιουργήσετε το μάθημα για τις οικογενειακές επιχειρήσεις στην πλατφόρμα 2Grow;

Είναι προφανές ότι το κενό είναι μεγάλο. Επίσης είναι προφανές ότι το κενό θα καλυφθεί από πολλές και διαφορετικές πρωτοβουλίες – συνιστώσες, που θα ωριμάζουν και θα βελτιώνονται συν τω χρόνω.

Τα διαδικτυακά μαθήματα για Οικογενειακές Επιχειρήσεις της πλατφόρμας 2grow έρχονται να συνεισφέρουν σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, ως μία συνιστώσα της συνολικής και εξελισσόμενης προσπάθειας ανάδειξης των οικογενειακών επιχειρήσεων ως εντελώς διαφορετικών και ιδιαίτερων επιχειρηματικών οντοτήτων.

Το έναυσμα για τη δημιουργία των μαθημάτων αυτών προέκυψε ως μια επόμενη φάση του προβληματισμού που προκάλεσε η κυκλοφορία του βιβλίου μου «Μυστικά επιτυχίας για οικογενειακές επιχειρήσεις στη νέα εποχή» από τις εκδόσεις Πατάκη τον Δεκέμβριο 2020. Ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση, υπήρξε και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, νέες φωνές συμμετέχουν στην ανταλλαγή απόψεων.

Υπάρχει, λοιπόν, ένας ζωντανός διάλογος γύρω από το θέμα των οικογενειακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, τι είναι αυτό που προέχει όμως;

Καλό είναι να μάθουμε να λειτουργούμε μέσα σε αυτές τις επιχειρήσεις και μαζί με αυτές τις επιχειρήσεις.
Και είναι πολλά αυτά που έχουμε να μάθουμε: από τους κρίσιμους και μη προφανείς παράγοντες επιτυχίας μιας οικογενειακής επιχείρησης μέχρι τον ιδανικό συνδυασμό οικογενειακότητας και σύγχρονης επιχειρηματικότητας, και από τις “hard-core” και τις “soft-flavor” αρετές των οικογενειακών επιχειρήσεων μέχρι την αποτελεσματική αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των οικογενειακών επιχειρήσεων στις περιόδους κρίσεων.

Ποιους αφορούν τα μαθήματα για οικογενειακές επιχειρήσεις;

Το είπαμε και στην αρχή: ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ!

Έχουν κάτι να μάθουν οι επιχειρηματίες;

Φυσικά! Αυτοί κι αν έχουν να μάθουν. Πρώτα απ’ όλα, ότι η διαδικασία της μάθησης δεν τελειώνει ποτέ όσο επιτυχημένη και αν είναι η επιχείρηση – σφάλμα που διαπράττουν οι περισσότεροι επιχειρηματίες, με καταστροφικές συνέπειες και για την επιχείρηση και για τους ίδιους.

Οι εργαζόμενοι και τα στελέχη τι να μάθουν, δεν φτάνει να υπακούουν τους κανόνες;

Όχι, αν θέλουν να εξελιχθούν ως επαγγελματίες όχι μόνο δεν φθάνει, ίσως και δεν πρέπει, κάποιες φορές. Οι εργαζόμενοι πρέπει να μάθουν για να καταλάβουν και να σεβαστούν την επιχειρηματική προσπάθεια, όχι απλά να την υπηρετούν τυφλά. Όσο πιο βαθιά ενημερωμένοι είναι οι εργαζόμενοι τόσο αποδοτικότεροι γίνονται για την επιχείρηση και τόσο πιο χρήσιμοι για τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Ωραία! Αλλά γιατί να μάθουν κάτι οι συνεργάτες και οι προμηθευτές;

Γιατί αν δεν γνωρίζεις πώς σκέφτεται και πώς λειτουργεί ο συνεργάτης σου, και κυρίως γιατί λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί δεν μπορείς να χτίσεις μια μακροπρόθεσμη και αμοιβαία επωφελή συνεργασία μαζί του.
Εντάξει, αλλά οι πελάτες δεν έχουν λόγο να μάθουν κάτι…
Και όμως, οι πελάτες θα βγουν πολλαπλά ωφελημένοι από την κατανόηση των βασικών αρχών λειτουργίας των οικογενειακών επιχειρήσεων, γιατί θα ξέρουν να διακρίνουν την υγιή από την επιβλαβή για το συνολικό επιχειρηματικό και κοινωνικό οικοσύστημα επιχείρηση.

Όλα αυτά ακούγονται … πρωτόγνωρα!

Ναι, γιατί μας φαίνεται αυτονόητο το ότι γνωρίζουμε. Και όμως, οι γνώσεις μας γύρω από τις οικογενειακές επιχειρήσεις είναι – στην καλύτερη περίπτωση – ελλιπείς ή αποσπασματικές, επηρεασμένες από ξεπερασμένες «αλήθειες», έντονες προκαταλήψεις, ανυπόστατα στερεότυπα. Δεν έχουμε βαθιά γνώση και αντίληψη του τι ακριβώς συμβαίνει σε μια οικογενειακή επιχείρηση. Δεν διαθέτουμε πραγματική αίσθηση των εσωτερικών δυνατοτήτων και αδυναμιών, αλλά και των εξωτερικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις σήμερα.

Πείτε μας λοιπόν, για ποιο λόγο να παρακολουθήσει κάποιος τα μαθήματα για Οικογενειακές επιχειρήσεις στην πλατφόρμα 2Grow;

Στα μαθήματα για Οικογενειακές επιχειρήσεις μελετούμε σε βάθος τη δομή και τη λειτουργία των οικογενειακών επιχειρήσεων, αγγίζουμε τις λαμπερές, αλλά και τις όχι τόσο φωτεινές πλευρές τους, τολμάμε να προτείνουμε βήματα για τον εκσυγχρονισμό τους με στόχο να βοηθήσουμε τόσο τις ίδιες να επιβιώσουν και να θριαμβεύσουν στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, όσο και όλους εκείνους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συναλλάσσονται μαζί τους, να βρουν νέες αποδοτικότερες ισορροπίες.
Τα μαθήματα για οικογενειακές επιχειρήσεις της πλατφόρμας 2grow απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν αισθάνονται παντογνώστες, που θέλουν να μάθουν, που δεν φοβούνται να ακούσουν κάτι διαφορετικό από αυτό που νομίζουν ότι ισχύει, και που είναι πρόθυμοι να ξεβολευτούν για να συμμετέχουν σε μια θετική αλλαγή.
Δημιουργήθηκαν με αγάπη, σεβασμό και ειλικρίνεια. Και για να αφομοιωθούν προϋποθέτουν αγάπη, σεβασμό και ανοιχτό μυαλό.

Η Μαρίκα Λάμπρου είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Συγγραφέας του βιβλίου «Μυστικά επιτυχίας για οικογενειακές επιχειρήσεις στη νέα εποχή». Είναι επίσης μέλος ΔΣ των εταιρειών ΔΕΠΑ, Entersoft & Focus Bari. Διαθέτει περισσότερα από 30 χρόνια επιτυχημένης στελεχικής εμπειρίας σε σημαντικές ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες (BSH, HP, Microsoft, SingularLogic, Intersys, ΚΑΥΚΑΣ), τα τελευταία 15 χρόνια σε θέσεις Γενικής Διευθύντριας και CEO. Έχει δίπλωμα Χημικού Μηχανικού και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Είναι μέλος του NED Club (Σωματείο μη Εκτελεστικών μελών ΔΣ), mentor της Endeavor και του WoT (Women on Top) και μέλος δύο Συμβουλευτικών Επιτροπών του ΟΠΑ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Είναι αφοσιωμένη στις αρχές της ηγεσίας με ενσυναίσθηση, της υγιούς επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Συμμετέχει σε πρωτοβουλίες προώθησης των γυναικών και των νέων επαγγελματιών στις επιχειρήσεις.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.