5 οφέλη του Design Thinking για τη σύγχρονη επιχείρηση.

5 οφέλη του Design Thinking για τη σύγχρονη επιχείρηση.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και περισσότερος λόγος για το Design Thinking και την εφαρμογή του στις επιχειρήσεις. Το Design Thinking είναι μια συστηματική προσέγγιση στην επίλυση προβλημάτων και στη δημιουργία νέων ευκαιριών. Χρησιμοποιεί ως βάση του, τη διαδικασία σκέψης που, κυρίως, χρησιμοποιούν οι designers για την επίλυση προβλημάτων και τον σχεδιασμό νέων λύσεων και την μεταφέρει στο πλαίσιο ενός project ή λειτουργίας μιας επιχείρησης.

Το Design Thinking έχει τις ρίζες του πίσω στη δεκαετία του 1960, όταν μερικές πρωτοποριακές ομάδες designers στην Αμερική και στην Σκανδιναβία συνεργάστηκαν με άτομα από διαφορετικές επιστήμες –ψυχολόγους, ανθρωπολόγους, μηχανικούς, business managers και άλλες ειδικότητες- για την κατανόηση προβλήματων και την ανάπτυξη λύσεων. Από τότε εώς τώρα, υπήρξε μια σταδιακή εξέλιξη του τρόπου που σκέφτονται και λειτουργούν οι designers, για την επίλυση επιχειρησιακών προβλημάτων καθώς και ανάπτυξη αντίστοιχων εργαλείων. Στα τελευταία 20 χρόνια, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν σε αυτό διάφορα design consultancies, ανάμεσα τους και η αμερικάνικη εταιρία IDEO που συνέβαλε καθοριστικά στην προώθηση του Design Thinking και στη συστηματοποίηση του τρόπου εφαρμογής του για την επίλυση των προβλημάτων μιας επιχείρησης.

Την τελευταία τριετία, παρατηρούμε και στην Ελλάδα μεγάλες επιχειρήσεις που αρχίζουν να χρησιμοποιούν το Design Thinking για την επίλυση των προβλημάτων και την ανάπτυξη νέων ιδεών και λύσεων.

Πώς λειτουργεί το Design Thinking

Το Design Thinking είναι ανθρωποκεντρικό. Βάζει στο κέντρο του τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ανθρώπων για τους οποίους αναπτύσσει λύσεις. Στοχεύει στην ανάπτυξη λύσεων που είναι επιθυμητές από το κοινό, τεχνολογικά εφικτές και οικονομικά βιώσιμες. Συνηθέστερα περιλαμβάνει 5 στάδια:

  • Ενσυναίσθηση με το κοινό στόχο, για να κατανοήσουμε σε βάθος τις ανικανοποίητες ανάγκες και να πάρουμε έμπνευση για την ανάπτυξη λύσεων.
  • Καθορισμός του προβλήματος που έχουμε να λύσουμε – δηλαδή του βασικού ερωτήματος που έχουμε να απαντήσουμε.
  • Δημιουργία εναλλακτικών ιδεών και λύσεων.
  • Κατασκευή πρωτοτύπων και τεστ με το κοινό-στόχο για να πάρουμε feedback και να βελτιώσουμε τις λύσεις μας.
  • Υλοποίηση της επικρατέστερης λύσης.

Είναι μια ευέλικτη διαδικασία που δεν απαιτεί τη σειριακή εφαρμογή των σταδίων, αλλά ανάλογα με τις ανάγκες του project, η ομάδα μετακινείται ελεύθερα ανάμεσα στα στάδια και μπορεί να επανέλθει σε κάποια από αυτά, ανάλογα με την πρόοδο της λύσης.

Κάποιες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το Design Thinking περιστασιακά, με την μορφή των Design Sprints , όπου σε λίγες ημέρες -συνηθέστερα από 2 εώς 5- εφαρμόζουν τα 5 στάδια προκειμένου να αναπτύξουν λύσεις για ένα πρόβλημα. Κάποιες άλλες εφαρμόζουν το Design Thinking σε συνεχή βάση, σαν μια φιλοσοφία επίλυσης των προβλημάτων και ανάπτυξης λύσεων.

Ένα βασικό συστατικό για την επιτυχία του Design Thinking είναι να υπάρχει επαρκής διαφορετικότητα στην ομάδα που το εφαρμόζει, δηλαδή τα μέλη της να έχουν διαφορετικές εμπειρίες, γνώσεις και τρόπο σκέψης προκειμένου μαζί να μπορούν να αναπτύξουν καινοτόμες και πρωτοποριακές ιδέες.

Ποια είναι τα βασικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει το Design Thinking σε μια επιχείρηση

  1. Βελτίωση των αντανακλαστικών της επιχείρησης και ταχύτερη ανταπόκριση της στην αγορά. Η απευθείας επαφή των εργαζομένων της επιχειρήσης με τους καταναλωτές της, τους προσφέρει έγκαιρη και βαθύτερη κατανόηση των αναγκών τους, αλλά και έμπνευση για αξιοποίηση ευκαιριών και δημιουργία λύσεων.
  2. Καλύτερα στοχευμένα προϊόντα και υπηρεσίες. Το άμεσο feedback στις νέες ιδέες και λύσεις που σχεδιάζει μια επιχείρηση, τη βοηθά να τις βελτιώσει και να τις στοχεύσει καλύτερα στο κοινό της, καθώς τις αναπτύσσει.
  3. Ταχύτητα. Επιτάχυνση της ανάπτυξης και υλοποίησης των projects της, καθώς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα -από μερικές μέρες, μέχρι λίγες εβδομάδες- η επιχείρηση αναπτύσσει πραγματικές λύσεις, που σε αντίστοιχες περιπτώσεις απαιτούνται μήνες.
  4. Χαμηλότερο κόστος. Η εξαρχής ενεργή συμμετοχή όλων των τμημάτων μιας επιχείρησης και η δημιουργία πρωτοτύπων πολύ νωρίς, τοποθετεί το project σε πραγματικές προδιαγραφές και διασφαλίζει ότι οι λύσεις που αναπτύσσονται είναι επιθυμητές, τεχνικά εφικτές και οικονομικά βιώσιμες, αποφεύγοντας τη σπατάλη πόρων σε θεωρητικές λύσεις.
  5. Ενδύναμωση της ομαδικής συνεργασίας. Η μεθοδολογία του Design Thinking προϋποθέτει ότι μέλη από σχεδόν όλα τα τμήματα της επιχείρησης καθώς και εξωτερικοί συνεργάτες, συνεισφέρουν ενεργά στην κατανόηση του προβλήματος και στη δημιουργία της λύσης, δουλεύοντας εξαρχής από κοινού και όχι σειριακά. Η διαφορετικότητα της ομάδας βοηθά τόσο στην καλύτερη κατανόηση του θέματος όσο και στην ανάπτυξη πιο δημιουργικών λύσεων.

Κατεβάστε Δωρεάν τον Πρακτικό Οδηγό eLearning

Πρακτικός οδηγός για την δημιουργία οικονομικού εκπαιδευτικού πλάνου eLearning για την επιχείρηση, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Τι θα μάθετε:

► Πως διερευνώ τις ανάγκες της επιχείρησης
► Πως αξιολογώ αξία/όφελος
► Πως αξιολογώ τους εκπαιδευόμενους
► Πως επιλέγω ψηφιακά εργαλεία
► Πως επιλέγω content (trends 2022)
► Πως δημιουργώ learning paths
► Πως το επικοινωνώ στους εργαζόμενους και στην εταιρεία

Οδηγός e-Learning 2021 - 2Grow

Η Μαριαλένα Κουτλή είναι εκπαιδεύτρια σε θέματα Δημιουργικής Επίλυσης Προβλημάτων και συντονίστρια σε αντίστοιχα workshops. Συνεργάζεται με επιχειρήσεις και δουλεύει με ομάδες εργασίας για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας τους, την καλλιέργεια συνθηκών δημιουργικής συνεργασίας, τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων και την χάραξη της στρατηγικής τους. Διαθέτει 20ετή εμπειρία στο χώρο του μάρκετινγκ, της ανάπτυξης καινοτομίας και της στρατηγικής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.